GraniteRock
Headquarters

2nd Oldest Contractor in CA Achieves 99% Energy Savings at Corporate HQ.
  • Solar Systems,
  • Lighting,
  • Windows,
  • HVAC Systems

Graniterock knows a thing or two about sustainability.

Recognizing that their reliance on utility power was becoming increasingly costly and that supporting a fossil fuel driven energy economy was inherently unsustainable, they decided to take action, but were unsure how to get the most impact.

We worked together to identify the most economic and highest impact opportunities to reduce their utility energy needs and generate clean power on site. Following our recommendations, they chose to pursue a complete full Zero Net Electric retrofit of their Watsonville Headquarters.

  • New Solar +

    The non-penetrating ballasted solar installation retains the roof membrane integrity and allows for a simple and efficient installation.

  • Additional Upgrades

    New interior efficiencies saved money and improved working conditions through better interior lighting, customizable heating, and a heat and UV blocking window film.

  • Minimal Employee Disruption

    Careful logistical planning and coordination minimized disruption in a fully occupied office space containing over 200 employees.

531,256 KWH

ANNUAL SAVINGS

$97,973

FIRST YEAR SAVINGS

15 Million lbs.

CO2 EMISSIONS AVOIDED OVER 20 YEARS

42,000 ft2

BUILDING SIZE

7 MONTHS

PROJECT TIMELINE

The
Benefits

Scroll
181.6 kW ROOFTOP SOLAR SYSTEM
Accounts for 40% of the energy savings and helps reduce their electric bill to nearly zero.
LOW-E WINDOW FILM
Blocks heat & harmful UV rays and allows employees to sit by windows free from intense heat & blinding glare. Reduced thermal load on the building improves energy efficiency through decreased need for air conditioning.
AI Based HVAC System
AI based HVAC optimization controls improve performance throughout open warehouse with 20’ ceilings and mezzanine level across half of the space.
Upgraded LED Lighting
Designed for hundreds of people at desks and in conference rooms, new lighting creates a more comfortable working environment while significantly reducing energy costs.
Visible Sustainability Commitment
Overlooking Hwy 101, the flagship facility is seen by 1,000’s of people daily - a highly visible commitment to sustainability. Our approach created superior economics that made the CFO happy while having an outsized impact on Graniterock’s carbon footprint.
Working with Mynt we realized we could transform our corporate headquarters office in Watsonville, CA into a showcase of our values in a way that didn’t break the bank and also made it a more comfortable place to work. Mynt’s solution is reducing our energy consumption from the grid about 90% and paying for itself through lower utility bills.
JON ERSKINE, SENIOR ENVIRONMENTAL SCIENTIST, GRANITEROCK